Aj keď by mnohí Briti zrejme nesúhlasili, najobľúbenejším nápojom na svete je káva. Vedie tak pred čajom, ktorý je typický práve pre obyvateľov z Britských ostrovov. Prípadne Škóti a Íri by ešte možno zvažovali ich „vodu života“, whisky.
Ak chcete dávku energie, Robusta sa o to postará
Káva je však nápoj, ktorý vie doslovne naštartovať deň. A to vďaka obsahu kofeínu, ktorý je v jednotlivých druhoch kávových zŕn odlišný. Dva najrozšírenejšie druhy kávových zŕn sú Arabica a Robusta, ktoré sú dobre známe každému milovníkovi kávy.
A práve ak pijete kávu pre pozitívne účinky kofeínu, Robusta je ten druh zŕn, ktoré by vás mali zaujímať. Obsahuje totižto takmer dvojnásobné množstvo kofeínu oproti Arabice, takže vám dokáže dodať dávku energie, či si kávu vychutnáte doma, alebo v niektorej z kaviarní, ktoré máte po ceste do práce.
Najlepšia je Arabica. A čo takto dobrá zmes?
Ak naopak pijete kávu hlavne pre jej chuť a chcete si vychutnať tú najlepšiu kávu, nehľadajte nič iné ako stopercentnú Arabicu. Takáto káva býva drahšia, ale v závislosti od pôvodu zŕn si môžete vychutnať množstvo rôznych chutí.
Nielen pre jej chuť je však Arabica drahšia ako Robusta. Jej pestovanie je náročné, keďže vyžaduje špecifické podmienky, akými sú nadmorská výška 1300 až 2000 metrov nad morom, 4 až 5 mesačné obdobia sucha, priemerné teploty 20 až 25 stupňov a ročný úhrn zrážok neprevyšujúci 1500 až 1800 mm.
Robusta je oveľa menej náročná na špecifickú klímu a celkovo je oveľa odolnejšia a tak je aj podstatne menej náročné jej pestovanie. Obľúbené sú však aj zmesi týchto dvoch druhov zŕn.
Prečo sa vlastne Arabica s Robustou zvyknú miešať? Na jednej strane preto, aby ste získali to najlepšie z obidvoch druhov zŕn, čiže rôznorodé chute Arabicy a vyšší obsah kofeínu, ktorý „dodá“ Robusta. A pridanie Robusty má pozitívny vplyv aj na cenu kávy.
Zdroj obrázka:
Autor: Farknot Architect / Shutterstock.com