Práčka vám prestala ohrievať vodu? Aké sú možné riešenia?

Automatické práčky sú bežnou súčasťou našich domácností už niekoľko desaťročí. Len ťažko sa už rozpamätávame na pranie bielizne v dobe pred automatickými práčkami.

Modernejšie práčky sú oveľa spoľahlivejšie, ale poruchy sa im nevyhýbajú

Automatické práčky priniesli do starostlivosti o bielizeň dovtedy nevídanú dávku komfortu. Nehovoriac o tom, že za tie roky fungujú efektívnejšie, tichšie a modernejšie modely vám dokonca dokážu po skončení pracieho programu poslať upozornenie na smartfón.

Aj s poruchovosťou automatických práčok je to už oveľa lepšie, ako v minulosti. Moderné práčky sa zďaleka nekazia tak ako ich predchodkyne. Ale samozrejme, ani najnovšie práčky nie sú dokonalé a tak nejaká porucha nastať občas môže. Napríklad taká, že práčka prestane zohrievať vodu. Ako si však ukážeme, ide o poruchu, ktorá nemusí automaticky vyžadovať kúpu náhradných dielov pre práčku.

Ako postupovať pri probléme s ohrievaním vody?

Ak vaša práčka prestane ohrievať vodu, v prvom rade skúste pustiť prací program znova, ale s polovičnou dávkou prostriedku na pranie. Príliš vysoké množstvo prostriedku totiž môže znemožniť ohrievaciemu telesu, aby fungovalo správne. V takomto prípade totiž ohrievacieho telesa takpovediac pláva v pene, čo mu znemožňuje, aby dostatočne ohrievalo vodu.

Podobne môže dostatočnému ohrievaniu vody brániť aj nános vodného kameňa na ohrievacom telese. Preto v prípade, že nezaberie menšie množstvo pracieho prostriedku, skúste použiť prostriedok proti vodnému kameňu. Mimochodom, ten je dobré používať aj preventívne.

Ak nepomôže ani prostriedok proti vodnému kameňu, výmene ohrievacieho telesa sa už zrejme nevyhnete. Stále to je však lacnejšie, ako keby máte kupovať novú práčku. A zohnať vhodné ohrievacie teleso (a niekoho, kto ho vymení) zvyčajne nie je vôbec problém.

Zdroj obrázka:

Autor: TommyStockProject / Stock.adobe.com