Zdravotné výhody repkového oleja

Zistite, ako môže repkový olej pôsobiace na srdce pomôcť znižovať hladinu cholesterolu, zvládať cukrovku a má mnoho ďalších prínosov pre zdravie. Srdce je jedným z najdôležitejších orgánov tela. Stavy, ako je hypertenzia alebo vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol, môžu okrem iného narušiť normálne fungovanie srdca a spôsobiť prudký nárast rizika srdcových ochorení, záchvatov, zlyhania a ďalších problémov, ktoré môžu byť tiež smrteľné.

Jedlo, ktoré jeme, má priamy vplyv na naše celkové zdravie, a to platí aj pre srdce. Dnes sú k dispozícii rôzne oleja na varenie, ktoré sú predávané ako zdravé pre srdce, pretože pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a udržujú zdravé srdce. Jedným z takýchto olejov, ktorý si v poslednej dobe získava na popularite, je repkový olej. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako tento olej môže znižovať hladinu cholesterolu, udržiavať zdravé srdce a súčasne poskytovať ďalšie zdravotné výhody.

Ako repkový olej pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu

Podľa výskumu uskutočneného v roku 2014 sa zistilo, že konzumácia repkového oleja môže pomôcť znížiť hladinu vášho cholesterolu. Štúdia vykonaná v Kanade skúmala účinky konzumácie bochníka chleba s vysokým obsahom repkového oleja ako súčasti stravy s nízkym glykemickým indexom na hladinu cholesterolu a cukru v krvi u 141 ľudí s diabetom 2. typu. Bolo zistené, že konzumácia chleba bohatého na oleja bola účinná pri znižovaní množstva „zlého“ cholesterolu v krvi na 20 mg statínov a znížila riziko kardiovaskulárnej príhody, ako je srdcový infarkt alebo mŕtvica, o 7%.

Ďalšie zdravotné výhody repkového alebo repkového oleja

Pomáha pri liečbe cukrovky typu 2 – Vyššie uvedená štúdia tiež zistila, že repkový olej pomohol pri liečbe cukrovky typu 2, najmä u pacientov, ktorí tiež trpeli hypertenziou.
Varenie pri vysokej teplote – Repkový alebo repkový olej má vysoký bod horenia, dokonca vyššia ako olivový olej. To pomáha znižovať riziko premeny tuku na zdravo škodlivé trans-tuky.
Bohatý zdroj antioxidantov – Repkový olej je bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínu E. Je preto tiež považovaný za zdravý pre oči a pokožku.
Zdroj dobrých tukov a omega mastných kyselín – Je to bohatý zdroj monosaturovaných tukov a omega-3, 6 a 9 mastných kyselín – všetky sú zdravé pre srdce.